News Ticker

Menu

2014 FIFA Dünya Kupası hakkında bilmeniz gerekenler

YENİ: Gol çizgisi teknolojisi

2010 FIFA Dünya Kupası'nda Almanya ile İngiltere arasında oynanan son 16 maçında yapılan bariz hata Joseph Blatter'in canını acıtmış ki bu turnuvada gol çizgisi teknolojisini kullanmak için çok ısrar etti.

Konfederasyon Kupası ve Kulüpler Dünya Şampiyonası'nda test edilen gol çizgisi teknolojisi, Brezilya'daki turnuvada da kullanılacak. Top kale çizgisini geçerse hakem kol saatinde bir uyarı görecek. Alman firması GoalControl, bu teknolojiyi 12 stadyumda kurdu.



YENİ: Hakem spreyi


Bu sprey birçok futbol taraftarı için yeni olacak. Dünya Kupası'nda hakemler, serbest vuruş organizasyonlarında topun ve barajın yerini sabitlemek için bir sprey ile o alanı işaretleyecek. Amaç ise barajın yerini belirlemek ve oluşabilecek tartışmaların önüne geçebilmek. Bu sprey çime püskürtüldükten belli bir süre sonra kendiliğinden yok oluyor. Tüm hakemler bu yeni özellikten ikna olmuş durumda değil. Bazı hakemler böyle bir uygulamanın gerekli olmadığını savunuyor.

YENİ: Şişman seyirciler için özel koltuklar

Brezilya denince akla ilk gelen çelik gibi ve düzgün vücutlu insanlardır. Ancak milyonlarca Brezilyalının ağır bir problemi var: Obezite.
Dünya Kupası'nda bu durum göz önünde bulundurularak her stadyumda obez seyirciler için ortalama 69 özel koltuk monte edildi. Bu özel koltuklar, normal koltuklar ile karşılaştırıldığında yaklaşık iki kat daha geniş (80cm). Ancak bu koltuklarda maçları takip etmek isteyen taraftarlar, doktor raporu ile Vücut-Kitle-İndeksi'nin normalden yüksek olduğunu ispat etmeleri gerekiyor.


Dünya Kupası kış mevsiminde oynanıyor

2014 Brezilya Dünya Kupası'nın oynanacağı 12 stadyumun hepsi Ekvator'un güneyinde yer alıyor. Bu yüzden turnuva kış mevsiminde oynanacak. Aynı zamanda Brezilya'da Haziran / Temmuz ayları, yılın en soğuk ve kuru aylarıdır.

Ancak hava şartları Avrupa'daki kış mevsimi ile karşılaştırılmayacak kadar değişik. Ülkenin büyük bölümü tropik bölgelerde yer aldığı için bu bölgelerde yüksek sıcaklık değerlerinin yanı sıra yüksek nem oranı da oluyor. Dünya Kupası'nın oynanacağı en sıcak yer Amazonas şehri Manaus.

Ortalama sıcaklık 31 derece ve geceleri yaklaşık 23 dereceye düşse bile yine de sıcak. Bunun üstüne bir de yüksek nem oranı gelince hissedilen sıcaklık daha da artıyor. Brezilya'nın kuzeyinde yer alan Recife, Natal ve Fortaleza, güneydeki şehirler ile karşılaştırıldığında biraz daha soğuk olsa da Haziran / Temmuz aylarında bu şehirlere çok yağmur yağıyor.

Finalin oynanacağı Rio de Janeiro şehri ise 18 - 25 derece arasında oluyor. Curitiba'da oynanacak maçlari izlemek isteyen seyirciler yanlarında birkaç kazak götürse iyi olur çünkü Curitiba, maçların oynanacağı şehirlerin arasıda en soğuğu. Orada geceleri sıcaklık 8 dereceye kadar düşebilir.

Altın Kupa

 18 karat altından yapılan Dünya Kupası 6175 gram ağırlığında ve 36,8 cm yüksekliğinde. Dünya Kupası, Brezilya'da 11. kez bir şampiyona verilecek. İtalyan Silvio Gazzaniga'nın 5 Nisan 1971 yılında tasarladığı kupa, seçimle kabul edildi ve günümüze kadar aynı dizaynda geldi. Kupanın üstünde eski ve yeni sahiplerinin adları altın harflerle kazınmış, tüm ülkelerin bayrakları dizayna yerleştirilmişti. Bu kupa, daha önce 1930 ile 1970 yılları arasında verilen "Coupe Jules-Rimet"'in halefi konumunda.

Brezilya, Dünya Kupası'nı üçüncü kez kazandıktan sonra orijinal kupayı ebedi olarak elinde tutma hakkını elde etmişti. Ancak 1983 yılında orijinal kupa çalındı. O günden beri o kupanın akıbetini bilen yok.

Dünya Kupasını kazanan takım, şimdiki kupanın sadece bir kopyasını alacak. Kupa töreninden sonra orijinal kupa tekrar FIFA'ya gidecek. En geç 2038 yılında yeni bir Dünya Kupası tasarlanmak zorunda çünkü kupanın üzerinde sadece 8 takımlık yer kaldı.

Tweet atan Dünya Kupası topu Brazuca

2014 Dünya Kupası'nın resmi topu Twitter'da. Brazuca, eski toplardan daha stabil ve daha gelişmiş olmasının yanında üstelik bir de Twitter hesabına sahip (@brazuca). Sonuçta 134 bin kişi bunu ilginç bulmuş olmalı ki Brazuca'yı Twitter'da takip ediyor. adidas'a göre Brazuca, en çok teste tabi tutulan futbol topu. adidas, bu topu mükemmelleştirmek için çok uğraştı.

Share This:

Post Tags:

Ilhami Özen

Description of the author

No Comment to " 2014 FIFA Dünya Kupası hakkında bilmeniz gerekenler "

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM